Wie wil Blokker kopen?

29-2-2024

Nadat eerst door Mirage Retail Group werd gezegd dat Blokker de komende drie jaren nog niet in de etalage zou worden gezet, liggen de zaken na het afketsen van de verkoop van Intertoys eerder dit jaar, ineens anders: er is geld nodig. Maar wie wil de winkelketen kopen?

Dat wordt lastig in een voor de retail moeilijke periode waarin verschillende ketens al zelfstandig de deuren sloten of failliet gingen. Ook Blokker staat er niet goed voor. In het afgelopen boekjaar, dat eindigde op 31 januari 2024, werd volgens een bericht in het FD een negatief brutobedrijfsresultaat van € 1,8 miljoen gerealiseerd.

Een koper krijgt volgens het FD een bedrijf in handen met 400 winkels en 4000 werknemers, dat al jaren rode cijfers schrijft. Het negatief brutobedrijfsresultaat is exclusief de verliezen van het distributiecentrum in Geldermalsen, dat ook in de etalage staat en sinds de faillissementen van Big Bazar en BCC kampt met overcapaciteit. Tevens moet Blokker de fiscus nog € 28 miljoen coronasteun terugbetalen. Experts schatten de verkoopprijs van de Blokker winkelketen dan ook laag in.

Ynse Stapert, sinds 1 februari directeur van de Mirage Retail Group, zag de verkoop van Intertoys, dat wel goed draait, op het laatste moment afketsen. Herfinanciering is daardoor noodzakelijk. De verkoop van Intertoys is met zeker een jaar uitgesteld.