Geweld vanwege contant geld nog geen verleden tijd

26 februari 2018

Contant geld blijft een belangrijke oorzaak voor zware criminaliteit in de winkelstraat. Dat blijkt uit de jaarcijfers High Impact Crime 2017. De afgelopen jaren heeft een gezamenlijke aanpak door de Taskforce Overvallen en banken zijn vruchten afgeworpen. Nieuwe vormen van geweld en gebrek aan politiecapaciteit kunnen echter zorgen voor een nieuwe golf van plofkraken en winkelovervallen. 

In 2014 werd nog verwacht dat plofkraken tot het verleden zouden behoorden. De jaren daarna lieten echter een sterke stijging zien en in 2017 vonden 87 aanvallen op geldautomaten plaats. Ook het aantal kraken per maand verandert snel. Zo was er een golf van plofkraken in de maanden mei, juni en juli. Bert van Steeg, Secretaris Winkelcriminaliteit van Detailhandel Nederland: “In meer dan 70% van de gevallen werden in 2017 explosieven gebruikt. Deze toename van geweld zorgt voor een groter gevaar voor de omgeving en voor grotere schade aan winkels.”

Winkelovervallen
Naast plofkraken vindt er gemiddeld één keer per dag een winkeloverval plaats. Zo waren er in 2017 262 winkelovervallen, een lichte daling ten opzichte van 2016. De daling lijkt er nu helaas wel uit: in de grote steden stijgt het aantal overvallen inmiddels weer. 
Verontrustend bovendien zijn capaciteitsproblemen bij de politie. “We weten uit onderzoeken dat we weer meer plofkraken en winkelovervallen zullen zien op het moment dat de aandacht verslapt. We roepen politie en alle andere partners daarom op, om te blijven investeren in de gezamenlijke aanpak van de groepen die deze zware vorm van criminaliteit plegen. Hierin speelt de Taskforce Overvallen een belangrijke rol”, aldus Van Steeg. 

Lees meer nieuws

Uitgever

SOVD

Tel. 079 - 321 92 51
sovd@gebra.nl

Advertentieverkoop

Vakblad voor

Ondernemers en medewerkers in de gemengde branche

Aangesloten bij